Droogijs Info

.

Wat is droogijs?

Droogijs is een vloeibare koolstofdioxide, die onder hoge druk wordt samengeperst. Hierbij ontstaat de vaste vorm, ook wel genoemd droogijs. Er wordt een witte, zeer koude koolzuursneeuw gevormd, die onder hoge druk tot nuggets wordt geperst. We spreken van droogijs, omdat het vanuit de vaste fase direct overgaat naar de gas fase. Het gas dat ontstaat, is hetzelfde gas als bijvoorbeeld de koolzuur in cola. Droogijs heeft een temperatuur van -79 graden Celcius. Boven deze temperatuur sublimeert het. Door deze lage temperatuur wordt het op vele manieren ingezet.

 

Droogijs toepassingen:

Koelen:  er kan gedacht worden aan het op een koele temperatuur bewaren van een product, zoals het koel houden van bijvoorbeeld voedingsmiddelen tussen de 2 °C tot 7 °C. Doordat de koelcapaciteit van droogijs driemaal hoger is dan die van waterijs, is het product uitermate geschikt om te koelen.

In de levensmiddelenindustrie, de medische wereld én de farmaceutische industrie, wordt droogijs gebruikt om o.a. voedingsmiddelen, organen en medicijnen in te vriezen of op temperatuur te houden.

Barista: de beste barista's ter wereld gebruiken droogijs om hun koffiebonen mee in te vriezen. Het invriezen van de bonen verbetert de smaak van de koffie. Wanneer de koffiebonen een temperatuur hebben van minder dan -50 °C worden ze erg kwetsbaar en fragiel. Wanneer je ze dan maalt, worden de bonen fijner en consistenter gemalen dan koffiebonen op kamertemperatuur. Omdat de deeltjes fijner zijn, extraheren ze beter en krijgt de koffie een betere en heldere smaak. Zo werd ons droogijs ook gebruikt door enkele deelnemers van The World Barista Championship.

Rookeffecten: met droogijs kun je een bepaalde sfeer of een effect creëren, door de rookeffecten die je ermee kan maken. Bezoekers van festivals, het theater of andere evenementen hebben dit effect wellicht eens ondervonden. Om dit tot stand te brengen, wordt droogijs vaak i.c.m. een nevelinstallatie gebruikt. Wanneer je niet beschikt over een nevelinstallatie, kun je een bak met een laag water vullen en deze telkens voorzien van een schep droogijs. De nevel die door droogijs wordt gevormd, is een laag hangende nevel. Dit komt doordat de droogijs moleculen een hogere dichtheid hebben dan lucht en daarom zwaarder zijn. Dit, in tegenstelling tot nevel die door een rookmachine ontwikkeld wordt. Dit zorgt voor een spectaculair effect, wanneer je de nevel bijvoorbeeld bovenaan een trap 'loslaat'. Het lijkt dan of het naar beneden loopt over de treden van de trap . De mooie witte wolken zijn door middel van lichtprojectie extra mystiek te maken. Andere voordelen zijn dat de nevel van droogijs geurvrij en niet 'vettig' is.

Ook tijdens het opdienen van desserts, bij buffetten en in themarestaurants wordt het misteffect op diverse manieren gebruikt om de presentatie van gerechten extra bijzonder te maken.

Hier wordt ons droogijs gebruikt voor een gerecht in een sterren-restaurant:

Reiniging:  droogijsstralen is een ideale manier van reinigen. Door de lage temperatuur laat vervuiling in de meeste gevallen los. Daardoor zijn wrijving of andere toepassingen niet nodig. Een ander voordeel is, dat droogijs direct overgaat van een vaste stof in een gas en er dus geen residu achterblijft. Deze toepassing levert in veel gevallen een groot milieuvoordeel op ten opzichte van andere reinigingsmethoden. In verschillende branches wordt gebruik gemaakt van deze toepassing.  Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in bakkerijen voor het reinigen van bakplaten en cakevormen, bij drukkerijen voor het reinigen van de printplaten én zelfs gevels worden ermee gereinigd.

Het droogijs wordt met een druk van 2 tot 20 bar op het oppervlak gestraald. De oppervlakte koelt snel af, omdat het Droogijs -79 °C is. Door de combinatie van straalkracht, sublimatie en de temperatuur, worden de vuildeeltjes broos en springen van het oppervlak af. Het geproduceerde kooldioxide wordt door afzuiging verwijderd. Een stofzuiger verwijdert de verdere vuildeeltjes. Wij leveren droogijs aan de straalspecialisten in speciale geïsoleerde containers. Ons geavanceerde logistieke systeem stelt ons in staat om de droogijskorrels exact op tijd in heel de Benelux te leveren.

Hieronder het gebruik van ons droogijs in de clip van Lange Frans: