Info Droogijs

.

Wat is Droogijs:

Het is een vloeibare koolstofdioxide, dat onder hoge druk word samengeperst. Hierbij ontstaat de vaste vorm, ook wel genoemd Droogijs.

We spreken van Droogijs, omdat het vanuit de vaste fase direct overgaat naar de gas fase. Het gas dat ontstaat, is hetzelfde gas als bijvoorbeeld de koolzuur in Cola.

 

Toepassingen van Droogijs:

Koelen:  koelen kan er gedacht worden aan terug koelen of het op een koele temperatuur houden van een product. Bijvoorbeeld het koelhouden van voedingsmiddelen tussen de 2 en 7 graden.

Bv. Vis kan wel tot 5 dagen gekoeld blijven. Hierdoor kan het de hele wereld over gestuurd worden.

Vriezen:  Zowel in de medische wereld als in de levensmiddelen industrie, wordt Droogijs gebruikt om te vriezen of het op vries temperatuur houden van producten.

Rookeffecten: Droogijs zorgt ook voor een perfecte sfeer, door de rookeffecten die je ermee kan creëren. Voor mensen die vaak naar feesten, musicals of theaters gaat, weten dat het rookeffect sfeerbepalend is. Om dit tot stand te brengen, wordt vaak Droogijs met een nevelinstallatie gebruikt. De nevel die door Droogijs gevormd wordt, is laaghangend dit komt doordat de nevel van Droogijs zwaarder is dan lucht. Dit in tegenstelling tot nevel die door een rookmachine ontwikkeld wordt. Dit zorgt voor een spectaculair effect als de nevel bijvoorbeeld bovenaan een trap 'loslaat': het lijkt of het naar beneden loopt. De mooie witte wolken zijn door middel van lichtprojectie extra mystiek te maken. Andere voordelen zijn dat de nevel van Droogijs geur vrij en niet 'vettig' is.

Halloween wordt door steeds meer mensen gevierd in Nederland. Droogijs is hiervoor belangrijk. Doe wat korrels in de heksenketel met warm water en u heeft direct het mysterieuze effect. Ook tijdens het opdienen van desserts, bij buffetten en in themarestaurants wordt het misteffect op diverse manieren gebruikt.

Reiniging:  Droogijsstralen is een ideale manier van reinigen, door de lage temperatuur laat vervuiling in de meeste gevallen los. Daardoor is wrijving of andere toepassingen niet nodig. Ander voordeel is da Droogijs overgaat in gas en er dus geen substantie overblijft. Deze toepassing levert in veel gevallen een groot milieuvoordeel op ten opzicht van andere reinigingsmethoden. In verschillende branches wordt gebruik gemaakt van deze toepassing.  Bijvoorbeeld gietvormen en matrijzen worden hiermee gereinigd of in bakkerijen voor het reinigen van bakplaten en cakevormen, bij drukkerijen voor het reinigen van de printplaten, zelfs gevels worden ermee gereinigd.

Het Droogijs wordt met een druk van 2 tot 20 bar op het oppervlak gestraald. De oppervlakte koelt snel terug omdat het Droogijs -79 °C is. door de combinatie van straalkracht, sublimatie van het Droogijs alsmede de koude ervan worden de vuildeeltjes broos en springen van het oppervlak af. Het geproduceerde kooldioxide wordt door afzuiging verwijderd. Een stofzuiger verwijdert de vuildeeltjes. Wij leveren het Droogijs aan de straalspecialisten in speciale geïsoleerde containers. Ons geavanceerde logistieke systeem stelt ons in staat om de Droogijskorrels exact op tijd in heel de Benelux te leveren.